COVID-2019 járvány megelőzése Tiszaroffon

“Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.” Teréz anya

A SARS-CoV-2 pandémia térségünk kistelepülésein - köztük Tiszaroffon - is hatással van a lakosság életére. A nagyobb kockázatnak kitett idős emberek mozgástere leszűkült, a korábbiaknál intenzívebb ellátást igényelnek. A település lakosságának ellátásáért felelős stratégiai munkahelyeken dolgozó emberek folyamatosan megnövekedett fertőzési kockázat mellett dolgoznak és korlátolt védekezési lehetőségekkel rendelkeznek. A tiszaroffi halmozottan hátrányos helyzetű emberek nem tudják önerőből megteremteni a védekezéshez szükséges elégséges higiéniai feltételeket. Jelen projekt célja a lakosság segítése önkéntes munkával és adományokkal a járvány lokális kialakulásának megelőzése érdekében.

További információ: Naprakész információ a magyarországi járványhelyzetről, ill. az aktuális járványügyi és gazdasági intézkedésekről: https://koronavirus.gov.hu/ Nemzetközi szakértők tudományos módszerekkel készített előrejelzése a járvány várható alakulására hazánkban: https://covid19.healthdata.org/hungary

2020. December 8. A Hungaropharma Zrt. Együtt a helyi közösségekért pályázati program keretében hét darab érintésmentes kézfertőtlenítőszer adagoló oszlopot és a működésükhöz szükséges fertőtlenítőszert adományoztunk hét tiszaroffi intézménynek.


f1 f1 f1 f1

2020. November 16. Sikeresen pályáztunk a Hungaropharma Zrt. Együtt a helyi közösségekért című pályázati programjában együttműködésben dr. Tóth-Borbély Évával, a törökszentmiklósi Majtényi Patika Bt. szakgyógyszerészével! A program célja olyan megelőző és oktató tevékenységek kivitelezése, amelyek hozzájárulnak a koronavírus elleni védekezéshez. Ennek keretében ma 7 db érintésmentes kézfertőtlenítőszer adagoló oszlopot és a működésükhöz szükséges fertőtlenítőszert adhatunk át Tiszaroff közintézményeinek, valamint játékos egészségnapot szervezhetünk az általános iskolásoknak, amint azt a járványügyi korlátozások lehetővé teszik. Ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket a támogatást biztosító Hungaropharma Zrt-nek és dr. Majtényi Ilonának (a Majtényi Patika személyi jogos gyógyszerészének).


HP

2020. Június 30. Sikeresen lezárult a TETT - Tegyünk Együtt TiszarofférT pályázati programunk! A TETT projekt fő célja a tiszaroffi járványügyi krízis kialakulásának megelőzése volt a SARS-CoV-2 pandémia első magyarországi hulláma során. Nem alakult ki járványgóc Tiszaroffon (lásd nyílt elérésű adatbázisokban) és tudomásunk szerint nem fertőződött meg egy személy sem településünkön a pályázati programunk időszakában. Ezek alapján kijelentjük, hogy tevékenységünk elérte a célját, a ROCK sikeresen hozzájárult a járványügyi krízis megelőzéséhez Tiszaroffon a SARS-CoV-2 pandémia első magyarországi hulláma során. Ezúton is szeretnénk nagy tisztelettel kinyilvánítani köszönetünket az Alternatív Közösségek Egyesületének a TETT – Tegyünk Együtt TiszarofférT (KP-2020-050) projektünk 500 000 Ft-os támogatásáért a Krízispályázat 2020! keretén belül a 2020. április 15. és június 30. közötti időszak során!


2020. Május 23. TETT projekt: 288 tiszaroffi háztartásnak adományoztunk alapvető tisztálkodási- és fertőtlenítő szereket

A járványhelyzet megelőzéséhez szükséges alapvető higiéniai feltételek megteremtését a ROCK alapvető tisztálkodási- (szappanok) és fertőtlenítő szerek (Hypo) adományozásával segítette 288 olyan tiszaroffi háztartásban, ahol hátrányos helyzetű lakosok (kb. 850 fő) élnek. Az adományok házhoz szállítását nyolc ROCK tag és Nagy Albert tiszaroffi lakos négy autóval végezte el.


CoronaVirus CoronaVirus
CoronaVirus CoronaVirus
CoronaVirus


2020. Május 22. TETT projekt: Harminckilenc tiszaroffi munkahelyeknek segítettünk

Harminckilenc tiszaroffi munkahelynek adományoztunk arcmaszkokat, gumikesztyűket, kézmosó- és fertőtlenítő szereket, amivel hozzájárultunk a járvány kialakulásának megelőzéséhez. Ezzel a tevékenységgel mintegy 130 főt értünk el. Továbbá, közvetve több mint 50 tiszaroffi személynek tettük lehetővé, hogy arcmaszkokhoz juthassanak és bemehessenek a boltokba.


CoronaVirus CoronaVirus CoronaVirus CoronaVirus CoronaVirus CoronaVirus CoronaVirus


2020. Április 15 - Június 5. TETT projekt: Huszonhét 60 éves kor feletti tiszaroffi lakosnak végeztük el a napi bevásárlást és a gyógyszerek kiváltását

A célcsoport tagjainak megrendeléseit és kéréseit telefonhíváson keresztül vették fel a ROCK tagok. A kért termékek beszerzése után, azokat autóval szállították házhoz a termékeket és adták át a reggel ill. munka után a kora esti órákban az aktuális járványügyi intézkedéseknek megfelelően. Ezt az önkéntes tevékenységet átlagosan napi 3-4 órában végezte négy ROCK tag. Tevékenységünk pozitív hatással volt a célcsoportra: növelte az emberek biztonságérzetét és enyhítette a folyamatos otthon tartózkodással, ill. bizonytalansággal járó szorongást.


2020. Április 15. Elindítottuk a TETT– Tegyünk Együtt TiszarofférT pályázati programot az Alternatív Közösségek Egyesülete támogatásával!

A SARS-CoV-2 pandémia első magyarországi hulláma március közepétől kezdődően hatással van Tiszaroff lakosságának életére is. A nagyobb kockázatnak kitett idős emberek mozgástere leszűkült. A település üzemeltetésén és a lakosság ellátásán dolgozó emberek folyamatosan megnövekedett fertőzési kockázat mellett dolgoznak. A halmozottan hátrányos helyzetű embereknek nehézséget okoz önerőből megteremteni a járvány megelőzéshez szükséges elégséges higiéniai feltételeket. A TETT – Tegyünk Együtt TiszarofférT pályázati programunk keretében 2020. április 15-e és június 30-a között végzett tevékenységünk ezeket a problémákat kívánja enyhíteni és megoldani. A TETT pályázati programunk céljai a következők:
(1) hozzájárulás az idős lakosok folyamatos ellátásának biztosításához és a lakosság ellátását biztosító helyek forgalmának csökkentéséhez,
(2) a lakosság ellátását végző dolgozók fertőzéssel szembeni védekezésének segítése,
(3) hozzájárulás a halmozottan hátrányos helyzetű lakosok elégséges személyi higiéniai feltételeinek biztosításához.

2020. Április 11. Összefogás a halmozottan hátrányos helyzetű tiszaroffi lakosokért

A Tiszaroffi Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Roffi Civilek Közössége (ROCK) önerőből és önköltségen tisztító szereket és tartós élelmiszereket szerzett be és a juttatott el a rászoruló lakosság részére több mint 280 háztartásba 600 000 Ft értékben. Köszönet a Szőke Tisza Vadásztársaságnak a lisztért és Hornyák Atillának az üdítőkért és nassolni valókért. Köszönet egyik Rock tagunknak a 300 000 Ft-os hozzájárulásért. Ezúton is köszönet mondunk minden közreműködőnek! Ha valaki úgy érzi, hogy rászorultsága ellenére nem jutott el hozzá a segítség, az kérjük jelezze nekünk privát üzenetben. Köszönjük szépen! Kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván a ROCK és a Tiszaroffi Roma Nemzetiségi Önkormányzat!

EgyuttEgymasert EgyuttEgymasert EgyuttEgymasert

2020. Március 27. Nehéz időkben a legfontosabb egymás önzetlen segítése!

Három szorgos varrómester folyamatosan készítik a maszkokat a tiszaroffi dolgozók részére és a településünkön önkéntes munkát végzőknek. A maszkok moshatók, fertőtleníthetők, vasalhatók, így többször felhasználhatók -- védve ezzel környezetünket. Ezeket a maszkokat az időseket segítő csapatunk is viseli. A ROffi Civilek Közössége lehetőségeihez mérten biztosít alapanyagot a maszkok folyamatos készítéséhez. Varrómestereink: Baranyi Nikolett, Csúvár Istvánné, és Szabóné Gyetvai Mária. Hálásan köszönjük munkájukat!


CoronaVirus CoronaVirus CoronaVirus

2020. Március 21. FELHÍVÁS!


Kedves Tiszaroffiak! Kedves Érdeklődők!

Az eddigi járványügyi szigorítások célja a fertőzöttek számának csökkenése és a vírus terjedésének késleltetése is (Lásd csatolt ábra. A járvány hasonló lefolyása várható hazánk esetén is.). Így elérhető, hogy kevesebb fertőzöttnek legyen szüksége a véges számú kórházi ágyakra és ellátásra egyidejűleg. Ezzel több ezer honfitársunk életét menthetjük meg! Javasolt az idősek otthon maradása, látogatásuk minimalizálása. KÉRJÜK TISZTELETTEL AZ IDŐSEKET, HOGY MARADJANAK OTTHON! Az idősek védelme és forgalmasabb helyek látogatottságának csökkentése miatt indította el a Roffi Civilek Közössége az IDŐSEK ÖNKÉNTES SEGÍTÉSÉT (BEVÁSÁRLÁS, GYÓGYSZEREK KIVÁLTÁSA) CÉLZÓ PROGRAMOT együttműködésben a tiszaroffi Családsegítővel (lásd korábbi bejegyzéseinket). Forduljanak hozzánk bizalommal bármikor ha segítségre van szükségük!

A csatolt ábrán látható A JÁRVÁNY LEGVESZÉLYESEBB IDŐSZAKA ELHÚZÓDHAT TÖBB HÓNAPIG IS! Ennek gazdasági és annak a lakosságot érintő következményei súlyosak is lehetnek. Ennek enyhítésére a Tiszaroffi Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Roffi Civilek Közössége SEGÉLYCSOMAGOKKAL IS KÉSZÜL A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKRA A TISZAROFFI ROMA ÉS NEM ROMA RÁSZORULÓK RÉSZÉRE EGYARÁNT. A segélycsomagok tartalma jelenleg beszerzés alatt van. Előreláthatóan a csomagok egyesével lesznek házhoz szállítva két-három körben --hasonlóan az idősek szociális ellátásához. Láttuk többek aggodalmát és segélykiáltását a jelenlegi helyzetben. Az előttünk álló időszak várható hosszúsága (több hónap) és a rendelkezésre álló adományok véges mennyisége miatt arra kérünk mindenkit, hogy ne éljék fel azonnal a közeljövőben rendelkezésükre bocsátott csomagokat, mert később egy esetleges élelmiszerhiány esetén bajba kerülhetnek!

A Roffi Civilek Közössége felkészült az előttünk álló időszakra a lehetőségeihez képest. Kérjük tisztelettel megértésüket és türelmüket az előttünk álló várhatóan nehéz időszakban!

Köszönettel és üdvözlettel,
Roffi Civilek Közössége (ROCK)CoronaVirus


2020. Március 17. Fiatalok az Idősekért!FiatalokAzIdosekert